Haus Gables     Atlanta


Title: Haus Gables
Location: Atlanta, Georgia 
Date: forthcoming (2,500ft2) 
Project Type: Single Family Residence



The Succinct Version

A cluster of six gable roofs are combined to form a single roof for Haus Gables, a single family house located in Atlanta, Georgia. With longstanding interests in “ordinary architecture” MALL practices in full-scale on form and materiality. From the curb-side view, the typical, almost expected gable elevation of the house is clipped on an oblique corner offering asymmetrical unfamiliar form upon first glance. Strange profiles emerge on all four elevations as the six gable roofs are cut at the perimeter’s massing. Other slight alterations to the ordinary include the selection of roof pitches which are much steeper than those found in industry standards at 12:14, 12:17 and 12:19.

In an attempt to rework spatial paradigms of the past, Le Corbusier’s free plan and Loos’s raumplan, Haus Gables offers the roof plan as a way to organize architecture. Here, the roof plan establishes rooms, catwalks, and double height spaces on the interior by aligning to ridges and valleys identified in the roof above. Meaning, the plan is a result of the roof.  

Lastly, the project engages in conceptual positions on materiality. Engineered as a superstructure, where all exterior and interior walls, floors, and roof are made of solid Cross-Laminated Timber (CLT) panels. Custom cut, hoisted into place, and assembled in twelve days’ time, the CLT represents a solid, real image of a house that skirts around stick frame construction. While structurally inventive, it also promotes a monolithic view of material from the domestic interior. Yet, a series of faux finishes clad the exterior and interior in opposition to the real representation of the house. Black terrazzo is not poured-in-place and polished, but arrives as a thin tile, while oriented strand board takes on the image of OSB in the form of a ceramic tile. Marble finishes are made of an unlikely vinyl and cartoonish drawings rather than the desired, real, Italian marble. It is the combination of real-and-faux that productively divides rooms on the interior. On the house’s exterior, a synthetic stucco is used as a finish material and inscribed with a custom brick stamp. Faux-brick wraps the entire house concealing any view of the CLT.  Sited in the American South, the project undertakes an old tradition of faux-finishing. For Southerners, there is a history of not being able to afford precious materials and a subsequent desire of “faking it.” 
                                                                                                                                                                                                                 
                                                                                                                                         
                                                           
                                                                                                           

                                        


Project Team: Jennifer Bonner, Ben Halpern, Benzi Rodman, Justin Jiang, Dohyun Lee
Associate Architect: Jeffery Olinger, Olinger Architects
Structural Engineers: Hanif Kara and Laura Hannigan, (AKT II) Chris Carbone, (Bensonwood); Kelly Allbright, (PEC Structural); Joe Miller (Fire Tower)
Civil Engineer: Trey Baltz, Crescent View Engineering
Façade and Material Research: Alex Timmer
CLT Manufacturer: KLH 
CLT Installation Specialist:Terry Ducatt
Wood Products Specialist, Shehzad Bhayani, 7 Seas Group USA
Photography: Adam DeTour



MALL